Go Back
Stiller Tamás

Toros káposzta grillben

Kedvet kaptunk az ünnepi készülődésben a hagyományos ízekhez. Brikett parázs mellett borozgattunk kint és közben rotyogott a toros.
Course: Főfogás

Ingredients
  

I. fejezet
  • 60 g sertészsír
  • 340 g hagyma apróra vágva
  • 150 g kolozsvári szalonna szeletelve
  • 230 g füstölt borda porc darabolva
  • 165 g füstölt kolbász karikázva
  • 12 g fokhagyma
II. fejezet
  • 750 g sertés lapocka darabolva
  • 8 dl alaplé
  • 100 g kistermelői savanyú káposzta
  • 3 evőkanál gersli
  • 2 dl zöld veltelini
  • fűszerpaprika, kömény, só
Tálaláskor
  • tejföl
  • kovászos kenyér

Method
 

  1. A római egyessel jelzett hozzávalókat kezdjük el összesütni a forró öntöttvas edényben. Mivel minden hozzávaló nagyon jó ízekkel van megáldva, szó szerint mindent csak rakjunk az edénybe és főzzük össze. Utána mehet a hús és a káposzta.
  2. Az ilyen téli főzések alkalmával 2 dologgal játszhatunk. Az egyik, hogy az erősen főzést igénylő hozzávalókat az edény oldalához soroljuk. Itt a két oldalról feláramló hő erősebb. A másik, hogy a grill fedelét csak éppen zárjuk le és hagyjunk egy kis rést (max 3 mm). Nyitott kémények mellett az extra "segítség" magasabb hőt eredményez a grill belsejében és nem kell attól tartanunk, hogy az étel túl lassan készül majd el. Ezzel a technikával 150°C helyett 200-220°C is elérhető, a nagy hidegben. Természetesen ezt akkor vessük be, ha biztosan be tudjuk fejezni a ételkészítést.
  3. Ha a hús puha, akkor fűszerezzük meg és kóstolás után sózzuk is. Végül öntsük rá a fehér bort és hagyjuk készre főni.

Notes

Szerintünk kicsit kevés lett benne a káposzta, de ízlések és pofonok.

Tried this recipe?

Let us know how it was!